Gyönyörködj nálunk az idei rügyfakadásban

Tavasszal a szőlő „felébred” téli álmából, és megkezdődnek a fejlődés, érés folyamata. Ennek pontos üteme sok mindentől függ: az adott szőlőfajtától, az évjárati sajátosságoktól, és a szőlő környezeti adottságaitól is. De mi is történik pontosan a tavaszi hónapokban a szőlővel?

Márciusban a szőlő mozgósítja tartaléktápanyagait, és megindul a növényben a nedvkeringés: a gyökérzet újra elkezdett vizet gyűjteni, amely a metszés vágási felületein kicsordul. Ezt nevezzük „könnyezésnek”. A könnyezés fontos jel a szőlészek és a borászok számára, hiszen a rügyek általában a könnyezést követő 20-30 nap után, tehát jellemzően áprilisban hajtanak ki. Nagyjából április első felében a rügyek megduzzadnak, majd szét is nyílnak és előbukkan a hajtáscsúcs. Ezt hívjuk rügyfakadásnak. Kedvező időjárás esetén április végére már láthatóak a kicsinyke levélkezdemények, májusban már az első kifejlett levelek is.

A tavaszi időben nem csak a szőlőtőkék ébredeznek, a jó idő egyre inkább csalogat mindenkit a természetbe, így a neszmélyi borvidékre is.

Ne késlekedj, gyere el a Hilltop Borhotel & Étteremben, és egy pazar a’la carte fogás és egy zamatos Hilltop bor mellett légy szemtanúja ennek a természeti csodának Magyarország legszebb borbirtokán.

Asztalfoglalás